Belangrijke teammeetings, zelf leiden of uitbesteden?

Hoe zit het met professionele facilitators… waarom zou je er eentje inhuren als je ook zelf vergaderingen, workshops en evenementen kunt leiden?

Wat zijn de ervaringen?

Neem even de tijd om na te denken over de slechtste vergadering waaraan je hebt deelgenomen. Wat miste er? Wat ging er mis? Misschien domineerde iemand het gesprek, of veranderde een discussie in een langdurig, zinloos debat. Miste je een rechte weg naar resultaat? Eindigde de meeting zonder een beslissing te nemen? Of bleef de uitkomst een open einde als vaker?

Een facilitator als alternatief

Als jij dit scenario herkent, kun je baat hebben bij een professionele begeleider, met name wanneer je een belangrijke teambijeenkomst moet houden. Een facilitator kan het verschil zijn tussen een doodgewone meeting en een uitzonderlijke. Facilitators kunnen de structuur en dynamiek van vergaderingen transformeren om die doelgericht en waardevol te maken. Niet voor die wekelijkse teamvergadering of een gebruikelijke meeting. Maar als jouw bijeenkomst een bijzonder karakter kent en belangrijk, nieuw of strategisch is, dan kun je veel baat hebben bij een deskundige facilitator.

Voordelen van het inzetten van een facilitator

De inzet van een facilitator geeft leidinggevende de kans tijdens de meeting volop te participeren zonder belast te zijn met het proces in goede banen te leiden.

Een professionele facilitator van vergaderingen heeft het vermogen objectief en strategisch leiding te geven – verwijderd van kantoorpolitiek – en betere resultaten te behalen. Het is hun taak ervoor te zorgen dat jullie doelstelling bereikt wordt, vruchtbare gesprekken worden gevoerd en dat het team krijgt wat het nodig heeft en de bijeenkomst een duidelijke follow-up kent.

Zie de facilitator als het “neutrale Zwitserland” van jullie meeting. Een facilitator komt niet gewapend met een persoonlijke agenda of meningen over het onderwerp in kwestie. In plaats daarvan is de facilitator een onbevooroordeelde leider en liaison van ideeën die vakkundig het meeste uit alle deelnemers halen en jullie helpen tot creatieve oplossingen te komen. Overweeg professionele begeleiding voor jullie volgende belangrijke teamvergadering, zoals een kick-off van een belangrijk innovatief project.

Met mijn bedrijf InnoSkills bied ik bedrijven met Brainstorm 2.0 Workshops de mogelijkheid het leiden van belangrijke bijeenkomsten uit te besteden. Als facilitator bereid ik elke workshop voor op basis van het vraagstuk bij de opdrachtgever en de eigenschappen en ervaring van haar team. Brainstorm 2.0 Workshops zijn 6x sneller dan traditionele en hebben een interactieve werkwijze. Ze zijn gericht op veel ideeën maken wat resulteert in een top-oplossing met actieplan. Elke workshop geeft deelnemers een boost. Het maakt werken weer leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + achttien =