Facilitator of workshopper?

Het nieuwe brainstormen

Enkele jaren geleden introduceerde Jake Knapp van Google Ventures een nieuwe methode voor productontwikkeling. Met zijn ‘DESIGNSPRINT’ was zijn team bij Google in korte tijd in staat diverse nieuwe producten als Google Meet, Gmail en Google Chrome te ontwikkelen.

Bij het lezen van zijn succesboek SPRINT! werd ik verrast door de visuele structuur en de simpele brainstormtechnieken. Het was Jake’s reactie op het ‘old school’ -brainstormen waarmee hij en zijn team probeerde te brainstormen naar goede productideeën. Dat werkte niet. Designsprint werkte wel. Ik heb zelf de methode designsprint met plezier toegepast. Op een dag realiseerde ik me, dat dit nieuwe visuele brainstormen ook voor andere bedrijfsvraagstukken inzetbaar is. En zo ontstond het idee van Brainstorm 2.0 Workshops.

Van facilitator naar Workshopper

Die dag veranderde mijn rol van facilitator in designsprint workshops naar die van WORKSHOPPER. Vanaf nu richt ik mij op bedrijven die tijdelijk extra aandacht willen schenken aan een bepaald vraagstuk. Meetings moeten werken weer leuk maken. Oplossingen creëren, actiegericht zijn.

In mijn blog en website heb ik al de principes van Brainstormen 2.0 uiteengezet. Nu wil ik jou een beeld geven in welke vraagstukken en op welke wijze het visuele brainstormen wordt toegepast. Als Workshopper bied ik workshops die een bedrijfsvraagstuk voorzien van oplossingen. Uiteraard kent zo’n workshop verschillende oefeningen. Deze speelse oefeningen dienen om:

  • teamleden te introduceren bij de methode en hulpmiddelen
  • duidelijk te maken waar de schoen van het vraagstuk wringt
  • oplossingen te bedenken
  • de voorkeur oplossing te voorzien van een actieplan
  • terug te kijken wat er geleerd is, individueel en als team

Brainstormoefeningen voor bedrijfsvragen

Ter introductie van Brainstorm 2.0 Workshops toon ik hier van zes algemene bedrijfsfuncties drie oefeningen elk. Ze zijn allen visueel ingesteld en alle templates helpen het team bij het beantwoorden van cruciale vragen.

Workshop Templates Strategie Workshop Templates TeamWorkshop Templates HRWorkshop Template ProjectWorkshop Template MarketingWorkshop Template VerkoopBovenstaande oefeningen zijn natuurlijk maar een kleine weergave van de ruim 1.000 templates waarover Brainstorm 2.0 Workshops beschikt. Uiteraard vind je in de voorraad templates ook de DESIGNSPRINT terug. Ik heb die methode vertaald in de visuele workshops I-SESSIES  en TAKE5. Allebei gericht op het samen bedenken en testen van productideeën.

Ik hoop als WORKSHOPPER veel bedrijven te helpen te vernieuwen. Maar bovendien hun innovatievermogen te helpen vergroten. Tot slot wens ik jullie prettige brainstorm meetings toe!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × twee =