Zes denkhoeden

Zo kun je met mindmappen creatiever denken

Een tijdje geleden sprak ik José, ZZP’er actief met socialmediabeheer. We troffen elkaar in een ondernemingshuis en zij verzuchte: “Ik heb even geen inspiratie meer voor een blog. Hoe doe jij dat nou, hoe krijg jij weer nieuwe ideeën?”

Ik dacht onmiddellijk aan mijn mindmaps op mijn laptop. Die hebben me vaak geholpen een writer’s block te voorkomen. Ik vertelde er haar over en na afloop besloot ik deze blog te schrijven.

Creatief denken en de mindmap

Nu zijn er op internet veel artikelen te vinden over het mindmappen. ik concentreer me daarom op het effect van het mindmappen op het vergroten van je vermogen creatief te denken. Mindmapping is verbazingwekkend effectief op dit gebied.

Stadia van het creatieve denkproces

Wanneer we de techniek van het mindmappen voor creatief denken correct zouden toepassen, zouden individuele mindmappers in dezelfde tijd minstens tweemaal zoveel creatieve ideeën produceren als een groep mensen in een traditionele brainstormsessie. Dit zijn de ideale stappen voor creatief denken met midmappen:

  1. snelle mindmapsessie
  2. eerste reconstructie
  3. incubatie
  4. tweede reconstructie
  5. eindstadium

Snelle mindmapsessie

Begin met het tekenen van een stimulerend centraal beeld. Teken bijvoorbeeld een grand centraal station wanneer je op zoek bent naar nieuwe treinreisproducten. Plaats dat beeld in het midden van een groot blanco vel papier. Laat van daaruit elk idee aftakken dat je denkend aan het onderwerp te binnen schiet. Laat de ideeën zo snel mogelijk komen gedurende maximaal tien minuten. Wanneer je je brein tot snelheid dwingt, geef je het geen tijd in gebruikelijke denkpatronen te vervallen, en kom je gemakkelijk tot nieuwe vaak absurde ideeën. Laat die schijnbaar absurde ideeën staan. Ze zijn vaak de sleutel tot nieuwe perspectieven en helpen oude beperkende gedachten te doorbreken.

Eerste reconstructie

Neem een korte pauze om je hersenen rust te gunnen. Begin dan de tot dusverre bedachte ideeën te integreren. Hierna maak je een nieuwe mindmap. Hierin breng je de grootste takken in kaart. Doe dit door te combineren en te categoriseren, hiërarchieën te bouwen, nieuwe associaties toe te voegen.  Heroverweeg alle ideeën die aanvankelijk absurd of stom leken. Ikzelf heb ervaren dat de minder conventionele ideeën vaak de beste blijken te zijn.

Incubatie

We hebben gezien dat plotselinge creatieve gewaarwordingen zich vaak voordoen wanneer men alleen is, onder ontspannende omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, onder de douche of dagdromen. Zie ook mijn blog Leer van de grote creatievelingen. Dit komt omdat zulke gemoedstoestanden het associatieve denkproces toestaan de diepere lagen van onze hersenen te bereiken. Het leidt soms tot een intellectuele doorbraak. Tijdens de incubatie sluimert het idee, groeit het en broeden we het idee uit.

Tweede reconstructie

Na een periode van incubatie heeft jouw brein een fris perspectief op de eerste en tweede versie van jouw mindmap. Het is dan slim om dan opnieuw een tweede snelle mindmapsessie in te lassen om de resultaten van deze integratie vast te leggen.

Overweeg nu alle informatie die je hebt verzameld en hebt geïntegreerd in de drie stadia van je mindmap.  Breng het samen in een samenvattende,overkoepelende mindmap.

Eindstadium

Wanneer je de overkoepelende mindmap overziet, zoek je naar de oplossing of realisatie die het oorspronkelijke doel was van jouw creatief denken. Daarvoor zul je vaak gescheiden elementen van je mindmap aan elkaar moeten koppelen. Je komt er tot nieuwe creatieve inzichten en doorbraken.

Welke voordelen bieden mindmaps voor creatief denken

Er blijken meerdere voordelen te kleven aan mindmaps voor creatief denken.

  1. Mindmaps benutten vanzelf alle vaardigheden voor creatief denken
  2. Zo stellen de mindmap ons in staat in één keer een grote hoeveelheid elementen te overzien, waardoor de kans op creatieve associaties en integratie van ideeën toeneemt.
  3. Mindmaps laten onze hersenen ideeën naar boven te halen die zich gewoonlijke in de diepe lagen van onze hersenen ophouden.
  4. Ze versterken en onderbouwen het incubatieproces, waardoor de kans op nieuwe ideeën toeneemt.
  5. Ze moedigen aan tot speelsheid en humor, waardoor ze de mindmapper in staat stellen van de norm af te wijken en tot werkelijk creatieve ideeën te komen.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Tony & Barry Buzan, grondleggers van de de mindmapmethode.  Zie ook: Mindmappen, voor een beter geheugen en creatiever denken

Eén reactie op “Zo kun je met mindmappen creatiever denken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =