Idee presenteren? Teken het!

Je hebt het vast wel eens ervaren: Een vraagstuk bevat een lastig probleem. Hoe vervelend dan ook, je wilt daarvoor een oplossing! Brainstormen kan daarbij handig zijn. Alleen hoe bevorder je het bedenken van ideeën?  En als je een idee hebt, hoe presenteer je het?

Stel je eens voor. Je hebt een geweldig idee. Wekenlang heb je eraan gedacht. Op je werk vertel je uiteindelijk jouw idee aan je collega’s en …. ze staren je aan! Misschien heb je het idee niet goed uitgelegd? Misschien was het niet het juiste moment? Wat het ook is, je collega’s begrijpen het gewoon niet. Frustrerend toch?

Dit verzonnen scenario rond een idee komt in de dagelijkse praktijk vaak voor. Ook wanneer mensen samen zijn en beslissen over abstracte ideeën. Waarom? Abstracte ideeën die jij inbrengt bij je collega’s missen concrete details. In jouw uitleg heb je niet-essentiële aspecten buiten beschouwing gelaten en je beperkt tot globale kanten van het idee. Daardoor wordt een idee onder- en soms overgewaardeerd.

In Brainstorm 2.0 Workshops gebruiken we daarom een andere vorm om het idee te presenteren. Door het idee te tekenen. Dit is een betere manier omdat het ideeën snel en simpel omtovert in een concrete vorm. Zo kan het in een teamsessie kritisch maar eerlijk worden beoordeeld. Een ander belangrijk voordeel van tekenen is, dat de bedenker vooraf tijdens het tekenen in alle rust concrete aspecten kan verbeteren.

Dit zijn twee tekenoefeningen die ik graag in mijn workshops gebruik

Het Betekenidee

Iedereen kan tekenen, vertelt De Betekenaar. Met eenvoudige tekeningen maak je een abstract idee begrijpelijk, laat je zien wat je bedoelt en onthoudt het beter.

De kunst van het Betekenidee is het tekenen simpel te houden. Dat kun je doen door je tekening op te bouwen uit een paar basiselementen. En door alles wat je wilt tekenen ‘plat te slaan’. Dat komt kernachtiger over dan met perspectief en simpeler te tekenen.

Dit zijn de basiselementen:

Als je deze elementen combineert dan kun je betekenisvolle beelden maken. Zoals onderstaande tekening die ikzelf maakte.

De Crazy 8’s snelle oefening voor het genereren van ideeën

Wanneer je snel ideeën wilt bedenken tijdens een brainstorm, is de Crazy 8’s techniek een geweldige manier om een breed scala aan uiteenlopende ideeën te produceren.

Crazy 8’s is een belangrijke component bij een designsprint. Het daagt teamleden uit creatief te denken, door naast hun ‘normale’ idee een aantal echt gekke, abstracte of onmogelijke varianten daarvan te bedenken.

Begin met het vouwen van een standaard vel papier een keer over de lange kant, dan een keer over de korte kant en nogmaals over de korte kant. Als je het uitvouwt zie je acht vakken.

Zo voeren we deze oefening uit:

  1. Zet een timer op 8 minuten
  2. Kies je beste idee
  3. Teken het in het eerste vlak
  4. Bedenk een andere vorm van dit idee
  5. Teken dit in het volgende vlak
  6. Maak meer varianten van je beste idee
  7. Je mag je tekening voorzien van korte teksten

Nu heb je in acht minuten een aantal versies van je beste idee gemaakt. Wellicht is je eerste versie de beste, maar het kan ook dat je gaandeweg een betere vorm hebt gemaakt. Zie onderstaande afbeelding.

Crazy 8s helpt je varianten van een idee te maken. Het helpt je de meest optimale vorm van je idee aan het brainstormteam te presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − drie =