Tien tips voor beter brainstormen

Je hebt twee soorten brainstormsessies: het soort dat je energiek en geïnspireerd maakt, en het soort dat je leeg achterlaat met meer vragen dan antwoorden. Een succesvolle brainstorm zal niet alleen een oplossing voor een probleem opleveren, maar laat ook deelnemers ervaren dat zij samen met teamgenoten enorm creatief kunnen zijn.

Brainstormregels

Onthoudt deze originele regels voor brainstormen van Alex F. Osborn:

  • Creëer een veilige ruimte. Een omgeving vrij van oordeel is belangrijk om creatief te denken.
  • Kwantiteit boven kwaliteit. Meer is beter. Maak je geen zorgen over de kwaliteit van het idee – zorg gewoon voor zoveel mogelijk!
  • Omarm gekke ideeën. Osborn zei: ‘Het is makkelijker een gek idee af te zwakken dan een nieuw idee te bedenken.’ Dus geldt: hoe gekker hoe beter.
  • Combineer en verbeter ideeën. Dit is de reden waarom brainstormen vaak wordt geassocieerd met improvisatie – het gaat allemaal om “ja, en” in plaats van “nee, maar”.

Hier zijn 10 tips om je team te inspireren en te stimuleren voor de beste brainstorm ideeën ooit:

  1. Begin met een starter. Een leuke startoefening zet de toon, moedigt idee uitwisseling aan en geeft de groep energie en positieve vibes wat teambuilding bevordert.
  2. Laat creativiteit loskomen met improvisatie. Beproefde improvisatietechnieken helpen teamgenoten los te komen, op te warmen en barrières te slechten. Hier zijn enkele voorbeelden:
    • Levensverhaal van één minuut. In tweetallen vertelt een deelnemer één minuut zijn levensverhaal. De andere persoon luistert en moet dan zoveel herhalen als is herinnerd.
    • Twee waarheden en een leugen. Dit is leuk en iedereen weet hoe het te spelen. Hoe absurder de waarheden, hoe groter de kans dat jouw collega’s er instinkt.
    • Ja, en. Speel in de groep een scène of gesprek waarbij elke regel begint met de woorden ‘ja, en’.
    • Virtuele schetssessie. Gebruik het Miro-virtuele whiteboard om snel een foto te maken van je werkruimte, je huisdier of zelfs een originele emoji voor hoe je je die dag voelt. Deel vervolgens wat je hebt getekend met je team.
  1. Breng slechte ideeën in kaart – gooi ze niet weg. Een van de grootste belemmeringen voor brainstormen is het gevoel dat jouw ideeën door collega’s als ‘dom’ zullen worden afgedaan. Gebruik het begin van een brainstorm om zoveel mogelijk ‘slechte’ ideeën te bedenken. Dit zal niet alleen een paar lachsalvo’s opleveren, maar het zal ook positieve energie opwekken en de productiviteit hoog houden.
  2. Houd de groep klein. Werk met een diverse groep individuen die allemaal actuele kennis hebben van het probleem dat je probeert aan te pakken. Wat is het ideale aantal deelnemers? Volgens Harvard Business Review is dat zeven. Met minder kan het generen van veel ideeën in het slop raken. Met meer deelnemers zal het aantal ideeën afvlakken en zullen deelnemers afhaken.
  3. Overweeg een verandering van omgeving. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je tegen een creatieve blokkade opliep, weet dat een korte, stevige wandeling je er meteen uit kan halen. Je omgeving is erg belangrijk voor creatief denken, daarom is een ‘creatieve ruimte’ vol inspirerende afbeeldingen en ruimte voor whiteboards, plaknotities en moodboards belangrijk.
  4. Doe ‘samen-alleen’ om groepsdenken te vermijden. Groepsdenken is een gemakkelijke val om in te trappen als je aan het brainstormen bent. Het is een bekende creativiteitsmoordenaar en is bijna onmogelijk te bestrijden als het eenmaal in een brainstorm sijpelt.
  5. Nieuwsgierig worden met vragen. Soms, als je het gevoel hebt dat je vastzit, kun je proberen je sessie te kaderen rond een reeks brainstormvragen in plaats van antwoorden. Door vragen te stellen in plaats van antwoorden te geven op een probleem, kunnen deelnemers nieuwe, onzichtbare wegen ontdekken naar een collectieve oplossing.
  6. Maak een moodboard of een collage. Als je visueel ingesteld bent, is de kans groot dat een moodboard inspiratie zal opwekken en uitleggen. Een moodboard bestaat uit kleuren, afbeeldingen, typografie en texturen om creativiteit aan te wakkeren en emoties op te roepen.
  7. Overweeg subgroepen en break-out sessies. Als je brainstorm wordt gedomineerd door uitgesproken individuen, is het tijd om uit te breken in kleinere groepen. Wijs elke subgroep één vraag toe. Kleinere groepen zijn meer succesvol omdat deelnemers beter hun mening geven, terwijl in grotere groepen stille introverte mensen onder de radar kunnen schuiven zonder ideeën aan te dragen.
  8. De sessie samenvatten en afronden. Kort voordat jullie brainstorm wordt beëindigd besteden deelnemers tijd aan het bespreken van hun favoriete ideeën. Of dat nu is door stil te stemmen over alle ideeën of door ideeën samen te voegen met vergelijkbare ideeën, het einde van elke brainstorm moet het hoogtepunt zijn. Zodra de zaken zijn afgerond, moet de begeleider van de brainstorm een samenvatting geven van de favoriete ideeën van de groep en de volgende stappen melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − acht =