visual meetings thinking

Stille visuele communicatie maakt je team productiever

Stille visuele vergaderingen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen om de communicatie en productiviteit op de werkplek te verbeteren.

In tegenstelling tot traditionele bijeenkomsten, waarbij deelnemers voortdurend mondelinge discussies voeren, moedigt stille visuele communicatie deelnemers aan om hun gedachten en ideeën meer bedacht te delen.

Wat is het concept van stille visuele vergaderingen? Wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je deze effectief in jouw organisatie gebruiken?

Het concept van stille visuele vergaderingen

Stille visuele bijeenkomsten, ook wel stille of reflectieve bijeenkomsten genoemd, bieden een gestructureerde aanpak, waarin deelnemers tijd hebben om na te denken, te reflecteren en ideeën aan te dragen.

Wordt er dan helemaal niet mondeling gecommuniceerd? Jazeker! Slechts daar en wanneer het nodig is! Door schriftelijke communicatie kunnen deelnemers op bepaalde momenten hun gedachten beter verwoorden en daardoor effectiever en zorgvuldiger samenwerken.

visual_sticky_notes

Wat gebeurt er bij stille visuele meetings?

Tijdens een stille visuele meeting worden deelnemers aangemoedigd de tijd te nemen om informatie omtrent een vraagstuk te verwerken en antwoorden te formuleren. Dat bevordert een doordachte beantwoording van vragen en dat geeft ideeën de tijd en aandacht die deze verdienen.

Tijdens een stille visuele bijeenkomst kunnen deelnemers verschillende hulpmiddelen en technieken gebruiken om hun gedachten te uiten. Denk aan geschreven tekst op post-its, tekeningen, diagrammen ed., maar het kan ook met behulp van een online whiteboard met virtuele post-its, afbeeldingen ed.

Deze flexibiliteit stelt deelnemers in staat om deel te nemen op die manier die past bij hun voorkeuren en dat vergroot de kans om effectief bij te dragen.

Een stille visuele vergadering wordt voorbereid en geleid door een facilitator.

visual_brainstorm

De voordelen van stille visuele vergaderingen

De voordelen van stille visuele vergaderingen op de werkplek zijn talrijk.

 • Eerst en vooral stimuleren stille visuele meetings de actieve deelname van alle teamleden, zodat iedereen gelijke kansen heeft om zijn of haar ideeën bij te dragen.
 • Door het wegnemen van de druk van direct te moeten reageren, creëren stille visuele bijeenkomsten een ruimte waar introverte individuen kunnen gedijen en zich comfortabel kunnen uiten.
 • Bovendien bevorderen deze bijeenkomsten dieper nadenken en kritische analyse.
 • Deelnemers kunnen elkaars gepresenteerde ideeën bekijken en erover nadenken voordat ze reageren. Dat resulteert in meer doordachte discussies en goed geïnformeerde beslissingen.
 • Deze doelbewuste benadering van communicatie bevordert een cultuur van intellectuele strengheid en moedigt innovatieve probleemoplossing aan.
 • Naast het vergroten van de individuele bijdragen kunnen stille visuele meetings de teamdynamiek aanzienlijk verbeteren.
 • Door een gestructureerde en inclusieve omgeving te bieden, stimuleren deze bijeenkomsten actief luisteren en empathie onder de deelnemers.
 • Naarmate deelnemers de tijd nemen om elkaars perspectieven te lezen en te begrijpen, ontwikkelen ze een diepere waardering voor verschillende standpunten, wat leidt tot een sterkere samenwerking en een hechter team.
 • Door de stapsgewijze structuur van de meeting zijn deelnemers minder geneigd elkaar te onderbreken, zodat er minder afleiding ontstaat.
 • Door verbale uitwisselingen te minimaliseren, kunnen deelnemers zich concentreren op hun gedachten en ideeën zonder voortdurend onderbroken te worden.
 • Deze werkomgeving zonder onderbreking verhoogt de productiviteit en concentratie, wat leidt tot efficiëntere en effectievere vergaderingen.

Verdwijnen hierdoor de traditionele meetings?

Nee, dat niet. Wel kun je stille visuele vergaderingen zien als waardevol alternatief dat strategisch kan worden gebruikt als aanvulling op andere vormen van communicatie en samenwerking.

In ieder geval kunnen organisaties met stille visuele  communicatie een meer inclusieve en productieve werkomgeving creëren en deze opnemen in de vergadercultuur.

Ook stille visuele communicatie bij jullie meetings inzetten?

Bezoek onze website InnoSkills.nl. Daar vind je informatie over Boost Meetings. Die geven jouw team de vleugels voor effectief samenwerken. Die leidt tot teamflow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + 19 =