Start je meeting met een opwarmer

Hoe krijgt een meeting een goede start? Waardoor raken collega’s en onbekenden met elkaar vertrouwd en voelt men zich op zijn gemak? Het antwoord is simpel: Gebruik een opwarmer. Met een opwarmer kun je het stroeve begin van een meeting veranderen in een energiek en dynamisch gebeuren. De vraag is alleen:  Welke opwarmer kun je het beste inzetten? Hoe bevorder je dat deelnemers zich veilig voelen en bereid zijn zich open te stellen?

Zelf gebruik ik meerdere scenario’s bij het kiezen van een opwarmer. Want een opwarmer is afhankelijk van het onderwerp van een meeting, de mix van deelnemers en de omgeving waaruit zij afkomstig zijn.

Bij de start van een meeting

Vaak vraag ik deelnemers bij het begin:

“Welke drie emoji’s gebruik jij over het algemeen vaak? Vertel ons waarom.”

“Kies een emoji die aangeeft hoe het nu met je gaat. ”

Waarom werkt dit? Het geeft de groep een indicatie hoe mensen zich voelen bij het begin van de meeting zonder in detail te hoeven treden. Het vergroot de empathie voor andere deelnemers, wat nodig is als ze gaan samenwerken.

Ik ben dol op de emoji-oefening omdat het eenvoudig is en een toegankelijke manier is voor mensen om hun emoties te uiten. Soms delen mensen weinig, soms delen ze veel. Het kan zijn dat groepsleden samen lachen, sympathie hebben of elkaar troosten. Nadat elke deelnemer iets heeft gedeeld, vraag ik iedereen hun smartphone weg te leggen zodat het geen afleiding zal zijn tijdens de meeting.

Als er veel ideeën nodig zijn

Aan het begin van een meeting, prototyping of het genereren van ideeën is het erg belangrijk deelnemers in een positieve mindset te krijgen. Daarom vraag ik deelnemers:

“Wat is het beste dat je vanmorgen is overkomen (behalve koffie)?”

“Vertel ons iets dat je deze week aan het lachen maakte?”

Waarom het werkt: Als je deelnemers vraagt ​​om creatief te zijn en zich op een grote uitdaging te concentreren, helpt het hen dat te laten benaderen vanuit een gevoel van dankbaarheid, overvloed en optimisme. De activiteit starten met een pseudo-dankbaarheidsoefening kweekt een positieve mindset en van daaruit kunnen nieuwe ideeën groeien.

Wanneer je kameraadschap onder deelnemers wilt bevorderen

Het team-zijn is een grote troef, dus is het belangrijk dat deelnemers aan een brainstorm met elkaar kunnen opschieten en met elkaar willen samenwerken. Daarom vraag ik deelnemers:

“Wat is iets dat je bezit dat mensen zouden verbazen als ze weten dat je het hebt?”

“Vertel ons over een hobby of verzameling die je hebt.”

Dit is waarom het werkt: Als je mensen over zichzelf laat praten, kunnen ze iets persoonlijks delen zonder zich kwetsbaar op te stellen, wat ruimte opent voor empathie, verbinding en sympathie.  Tijdens een recente workshop vertelde een ingenieur dat zij dol was op schilderen en dat haar hele leven al deed. De rest van haar team was verwonderd en dat inspireerde een heel leuk en verbindend gesprek.

Voor groepen vreemden kan het zelfs nog belangrijker zijn om deelnemers de kans te geven elkaar te leren kennen als mensen in plaats van als titels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 3 =